Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

12 april 2024, 12:00Aangepast 15 april 2024, 11:41

Circulariteit is een steeds bepalender uitgangspunt, ook in utiliteitsbouw. Waar subsidies eerder vaak besparing van energie en grondstoffen stimuleerden, gaat het tegenwoordig meer en meer om het complete plaatje van milieu-impact. Deze integrale benadering van duurzaamheid resulteert in subsidiemogelijkheden voor circulair bouwen.

Ruud Lenderink, subsidieadviseur bij Subvention vertelt over zijn ervaring met een van de eerste circulaire utiliteitspanden in Nederland, hoeveel de subsidie bedraagt en waar je aan moet denken.

Circulair gebouw ook in 2024 op Milieulijst

Sinds 2019 staan de categorieën ‘circulair utiliteitsgebouw’ met of zonder industriefunctie op de Milieulijst en komen daarmee in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek, ook in 2024.

In onderstaande tabel staan de aftrekpercentages voor een kantoorpand dat gebouwd wordt volgens de ‘circulaire spelregels’. Het nettovoordeel is gebaseerd op 25,8 % vennootschapsbelasting in 2024.

2024
Aftrekpercentage Nettovoordeel
27% 6,966%
36% 9,288%
45% 11,61%

Welk aftrekpercentage je mag toepassen, is afhankelijk van de categorie en het type investeringen op de Milieulijst. Hoe meer milieubesparing, hoe hoger de aftrek en het subsidievoordeel.

Wat zijn de aandachtspunten en belangrijkste voorwaarden als ik circulair wil bouwen?

Bij een circulair gebouw zijn drie dingen belangrijk:

  1. Hernieuwbaarheid: Worden er hernieuwbare materialen toegepast?
  2. Hergebruik: Welke materialen worden nu al hergebruikt?
  3. Demontabiliteit en toxiciteit: Zijn materialen na gebruiksduur opnieuw bruikbaar?

Het doel van circulair bouwen is een zo laag mogelijke emissie van broeikasgassen – voornamelijk CO2 – en milieu-impact door materialen zoveel mogelijk her te gebruiken. Een samenvatting van de eisen voor circulaire gebouwen in 2024 staat hieronder:

Materiaalgebruik

De tijdens het bouwproject toegepaste materialen moeten op volumebasis ten minste bestaan uit:

  • 50% hernieuwbare grondstoffen,
  • 25% hergebruikte bouwproducten, of
  • 50% demontabele en herbruikbare bouwproducten.

Duurzaam hout

Al het nieuwe hout dat wordt toegepast en achterblijft in het gebouw moet gecertificeerd duurzaam hout betreffen

MilieuPrestatie Gebouwen (MPG)

De milieuprestatie (MPG-berekening) van het gebouw(deel) heeft een score die niet hoger is dan:

  • Bij utiliteitsgebouwen zonder industriefunctie: € 0,5049 per vierkante meter bruto vloeroppervlak.
  • Bij utiliteitsgebouwen met industriefunctie: € 0,3049 per vierkante meter bruto vloeroppervlak.

Materialenpaspoort

Alle elementen en componenten van het gebouw, inzicht in demontabiliteit en toxiciteit van materialen zijn beschikbaar in een webbased materialenpaspoort. Om de meest hoogwaardige toepassing van de in een gebouw toegepaste materialen in de toekomst mogelijk te maken, is actuele informatie over de toegepaste materialen en mogelijkheden voor demontage, hergebruik en recycling noodzakelijk.  Een voorbeeld hiervan is Madaster; een kadaster van materialen in vastgoed.

Primair fossiel energieverbruik (BENG2)

Voor een nieuw utiliteitsgebouw geldt dat het primair fossiel energiegebruik, in kWh per m² gebruiksopper¬vlak per jaar (BENG 2), ten minste 10% lager is dan vereist op grond van het Bouwbesluit 2012, waarbij voor een gebouw(deel) met industriefunctie geldt dat:

  • als referentiefunctie een sportfunctie wordt aangehouden in de NTA 8800 berekening, en
  • het primair fossiel energiegebruik, exclusief fictief warmtapwater van de sportfunctie, ten hoogste 31,5 kWh/m² per jaar is.

Ontwerpassessment

Het ontwerpassessment moet aan de volgende criteria voldoen:

  • Een gevalideerd ontwerpassessment opgesteld door een door BREEAM-NL of GPR Gebouw erkende assessor.
  • Het ontwerpassessment moet binnen drie maanden na de MIA-aanvraag door de assessor zijn gevalideerd.

Eerste circulaire energie- en CO2-neutrale supermarkt van Lidl geopend

Lidl Zero in Almere Oosterwold is een hoogtepunt voor de duurzaamheidsambitie van Lidl. Dit is de meest duurzame supermarkt van Nederland. Het gebouw is circulair en volledig CO2– en energieneutraal. Met trots heeft Subvention, als subsidiepartner van Lidl, bijgedragen aan de eerste circulaire supermarkt waarop de Milieu-investeringsaftrek (MIA) van toepassing is.

De advisering van Subvention over de mogelijke subsidies en de toepassing daarvan heeft ook een belangrijke bijdrage aan de kostenbesparing geleverd. ‘Mooi hoe onze inspanningen bijdragen aan de realisatie van een bijzonder pand zoals deze nieuwe supermarkt van Lidl’, aldus Thijs Vaneker die als subsidieadviseur van Subvention betrokken is.

Eerste circulaire utiliteitspand in Staphorst

Subvention is betrokken bij het eerste circulaire utiliteitspand van Klaas Mulder en Henk Bloemert in Staphorst. Het gaat om de realisatie van een circulaire bedrijfshal van 5.800 vierkante meter en kantoordeel van 580 vierkante meter. Hierbij wordt meer dan de helft van de bouwmaterialen hergebruikt.

Subsidieadviseur Ruud Lenderink over het gebruik van circulair bouwmateriaal: ‘In het ontwerp van het pand wordt waar mogelijk gekozen voor de toepassing van circulaire bouwmaterialen; van staalconstructie tot kozijnen en van dakplaten isolatie tot kabelgoot.’

Bleckmanns circulaire nieuwbouw is een inspirerend voorbeeld van duurzaamheid en innovatie

Bleckmann, de logistiek expert voor fashion & lifestyle, investeerde in de nieuwbouw van een distributiecentrum van ruim 45.000 vierkante meter in Almelo. Het nieuwe distributiecentrum is daarmee het grootste circulaire fulfilmentcenter van Nederland, een inspirerend voorbeeld van duurzaamheid en innovatie in de logistieke sector.

Met trots heeft Subvention, als subsidiepartner van Bleckmann, bijgedragen aan dit grote project. Thijs Vaneker, subsidieadviseur Vastgoed, zorgde ervoor dat de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kon worden toegepast voor het circulaire warehouse. ‘Tegelijkertijd combineerden we de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor verschillende energiezuinige componenten’, legt Thijs uit.

MPG-score toont levensloop materiaalgebruik

‘Om een goede MPG-score (Milieuprestatieberekening Gebouwen) te behalen, moet je heel bewust kijken naar de toepassing van materialen’, vertelt Ruud. Voorafgaand aan een bouwproces moet je jezelf afvragen welke bouwmaterialen je gaat gebruiken voor de realisatie van een gebouw. Maar ook wat is de levensloop van de geselecteerde materialen kijkend naar de life cycle analysis (LCA)? De LCA-score beoordeelt de levensloopfasen van een materiaal zoals productie, constructie en afdanking. Kunnen deze materialen ook na afloop van de levensduur van het pand gemakkelijk worden hergebruikt?

Kortom, wat heeft de laagste milieu-impact om tot het gewenste gebouw te komen? Subvention bekijkt het totaalplaatje van een bouwproject en bedrijf om antwoord te geven op deze vragen en daarbij te bepalen wat de subsidiekansen zijn.

Subsidie voor een circulair gebouw aanvragen?

Wil jij weten wat de subsidiekansen voor jouw circulaire bouwplannen zijn? Ruud vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn. Je kunt hem bereiken via 038 – 853 13 85 of ons contactformulier.

Ruud-Lenderink-subsidieadviseur-bij-Subvention

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Ruud

Ook interessant