Bij nieuwbouw van hotels wordt steeds vaker gekozen voor realisatie volgens een zogenaamd duurzaam gebouwkeurmerk. Dat is een keuze die ook financiële voordelen met zich meebrengt in de vorm van fiscale subsidies en goedkopere financieringsvormen. De nieuwe hotelontwikkeling van Van der Valk in Tilburg is daarvan een goed voorbeeld. Er werd namelijk voor gekozen om te bouwen volgens de eisen van BREEAM Excellent, een van de hoogst haalbare duurzaamheidscertificaten.

Van der Valk Tilburg gaat voor groen

Het ontwerp van het nieuwe hotel heeft het certificaat BREEAM Excellent behaald, het op een na hoogst haalbare niveau. Om dat te bereiken, is bij de bouwplannen rekening gehouden met de negen thema’s van BREEAM-NL: energie, gezondheid, materialen, management, landgebruik en ecologie, vervuiling, transport, afval en water. Door te bouwen volgens BREEAM Excellent was het relatief eenvoudig om ook aan de maatlat groenfinanciering voor zeer duurzame nieuwbouw te voldoen.

Nét even anders

Door de bouwplannen nét even anders in te richten en subsidie-eisen in het ontwerp te integreren, zorgen bedrijven vaak voor grotere subsidiekansen. Thijs Vaneker, subsidieadviseur Vastgoed bij Subvention, kwam dit ook tegen bij de nieuwbouw van Van der Valk. ‘Door bepaalde duurzaamheidselementen toe te voegen, ontstaat er vaak veel meer ruimte voor subsidiemogelijkheden.’ Volgens Thijs begint dat bijvoorbeeld al door de toepassing van duurzaam (interieur)hout. Daarnaast is onder andere ook gekozen voor triple glas, warmtepompen aangesloten op een bron, zonnepanelen, ledverlichting en warmteterugwinningssystemen.

Thijs: ‘Met de warmteterugwinningssystemen wordt warmte uit de kamers, zalen, keuken en koelinstallatie teruggewonnen om daarmee het hotel te verwarmen. Een perfect systeem om duurzaam om te gaan met energie.’ Door toepassing van deze systemen wordt ook nog eens flink bespaard op de energiekosten.

Duurzaamheid en subsidies

Een toekomstbestendige en duurzame wijze van bouwen draagt niet alleen bij aan een lagere CO2-uitstoot, maar wordt financieel gezien ook extra aantrekkelijk dankzij subsidies. Doordat Van der Valk volgens het BREEAM-keurmerk bouwt, komt het hotel bijvoorbeeld in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Het resultaat? De gehele bouwsom is voor 27% fiscaal aftrekbaar.

Hetzelfde geldt voor de met succes aangevraagde Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor de investering in zonnepanelen is naast de fiscale subsidie ook nog met succes de SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) aangevraagd.

Jouw mogelijkheden voor duurzaam bouwen?

Wil je meer weten over duurzaam bouwen? En ben je benieuwd wat de subsidiekansen en mogelijkheden voor groenfinanciering zijn die daarbij komen kijken? Vastgoedspecialist en subsidieadviseur Thijs Vaneker bespreekt graag met jou wat er mogelijk is. Neem vrijblijvend contact met hem op via 053 – 434 12 85 of via het contactformulier. Benieuwd naar het Van der Valk hotel in Tilburg? Neem een kijkje op hun website.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan ThijsMijn subsidievraag