De afgelopen drie jaar is er veel verwarring geweest tussen de Energie-Index (EI) en het energielabel. Je hebt dit ongetwijfeld gemerkt. Beide methoden worden gebruikt om de energiezuinigheid van een woning te bepalen. Doordat de EI op 150 parameters is gebaseerd en het energielabel op slechts 10 parameters, wijkt de afgegeven EI vaak af van het verplichte energielabel. Dit terwijl je het energielabel moet overhandigen aan jouw huurders bij een mutatie of nieuwbouw.

Nu is dit verleden tijd. Bij bepaling van de Energie-Index is vanaf 29 maart 2018 de EI automatisch gekoppeld aan een energieprestatie-indicator. Je kunt weer eenduidig communiceren over de EI-klassen, uitgedrukt in label A tot en met G.

Onduidelijkheid Energie-Index en energielabel

Voor huurwoningen wordt een Energie-Index vastgesteld, daarmee wordt een deel van de huurpunten op basis van het Woningwaarderingstelsel (WWS) bepaald. In veel gevallen blijkt dat het energielabel niet overeenkomt met de verwachting vanuit de EI. Hier kan maar zo één of zelfs meerdere labelstappen verschil tussen zitten. Zeker wanneer er sprake is van huurverhoging na renovatie, zijn er terecht vraagtekens bij de huurder of de EI juist berekend is en of het label wel klopt.

Vanaf 29 maart 2018 zijn de EI’s voor woningen met behulp van een tabel automatisch gekoppeld aan energieprestatie-indicatoren (labelletters):


Gekoppelde energieprestatie-indicatoren

Inventariseer nu jouw verduurzamingstrajecten tot en met 2020. Alle projecten waarvan de vernieuwde Energie-Index is afgemeld vóór het einde van 2020 komen namelijk nog in aanmerking voor subsidie, mits er budget is natuurlijk.

Meer weten?

We komen graag met jou in gesprek over toekomstige verduurzamingsplannen. We stellen een agenda voor je op met alle deadlines, zodat je geen subsidie misloopt.

Neem vrijblijvend contact op met onze subsidieadviseurs Woningcorporaties Marco Ottink, Frederique Lotgerink Bruinenberg of Jasper Hiddinga. Dat kan telefonisch via het nummer 053 – 434 85 12 of door gebruik te maken van het contactformulier.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan JasperMijn subsidievraag