In de Milieulijst staan investeringen in bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor fiscaal subsidievoordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

De Milieulijst van 2018 is eind juni tussentijds gewijzigd. Dit heeft met terugwerkende kracht invloed op de MIA en Vamil. De wijzigingen MIA/VAMIL zijn met name gericht op duurzame renovatie en nieuwbouw van gebouwen.

Waarom een tussentijdse wijziging?

De aanleiding is dat er onvolkomenheden in de Milieulijst van 2018 zitten bij een aantal bedrijfsmiddelen/gebouwen. De wijzigingen worden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018 ingevoerd. Zo zijn de onjuistheden voor heel 2018 gerepareerd.

 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de Milieulijst?

Voor renovatie- en nieuwbouwprojecten volgens BREEAM-NL, GPR Gebouw 4.3, LEED BD+C of Slimbouwen Keurmerk zijn de omschrijvingen aangepast en verhelderd.
Dit geldt onder andere voor de verwijzing naar artikel 5.3 van het Bouwbesluit 2012 voor gebouwen met industriefunctie. Ook is de definitie van renovatie aangepast. Hiermee is de afbakening tussen renovatie en nieuwbouw verduidelijkt.

Oplevering BREEAM In-Use certificaat naar drie jaar

Een andere wijziging is dat de termijn voor oplevering van een BREEAM In-Use certificaat verlengd is van één naar drie jaar. De termijn is hiermee gelijk aan andere certificaten voor duurzaam bouwen. Ook projecten met een langere bouwtijd die aan de eisen voor BREEAM In-Use voldoen, komen hiermee in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek.

Meer weten?

Wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw project of onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten via 053 – 434 12 85 (Enschede) of 038 – 853 13 85 (Zwolle) of vul het contactformulier in.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan IvoMijn subsidievraag