Op Prinsjesdag 2021 bracht de regering haar plannen voor 2022 naar buiten. Op het gebied van vastgoed zetten we de belangrijkste punten uit de Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2022 op een rij:

 • Percentages MIA 2022 omhoog
 • EIA en MIA\Vamil blijven tot en met 2023
 • Waar gaat de 6,8 miljard voor klimaat naartoe?
 • SDE++: Miljarden voor duurzame energieproductie en CO2-reductie
 • ISDE blijft tot en met 2025 voor warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen

Percentages MIA 2022 omhoog

De aftrekpercentages van de Milieu-investeringsaftrek gaan op 1 januari 2022 omhoog. De MIA kende drie categorieën, waarbij milieuvriendelijkere investeringen in aanmerking kwamen voor een hoger aftrekpercentage om de fiscale winst te drukken. De percentages gaan van 13,5%, 27% en 36% in 2021 naar respectievelijk 27%, 36% en 45% vanaf 2022.

De belangrijkste reden voor de verhoging is dat de meerkosten van milieu-investeringen in zijn algemeenheid zijn gestegen. De hogere percentages moeten het duurzame alternatief rendabel houden. Elektrificatie, circulair bouwen of andere investeringen die bijdragen aan klimaatdoelstellingen blijven daardoor interessant.

EIA en MIA\Vamil blijven tot en met 2023

De Energie- en Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) blijven de komende jaren belangrijke fiscale subsidieregelingen die energiezuinige en milieuvriendelijke investeringen stimuleren. De regelingen werden eerder al toegezegd tot en met in ieder geval 2023.

Los van de verhoging van de MIA-percentages, kondigde het demissionaire kabinet op Prinsjesdag geen specifieke plannen voor de regelingen aan. Wel wijzigen de subsidiabele categorieën en bedrijfsmiddelen op de Energielijst en Milieulijst jaarlijks met de jaarwisseling. Onderwerpen zoals circulariteit, CO2-reductie, elektrificatie, aardgasloos en waterstof komen hierin steeds meer naar voren, in lijn met het Energieakkoord. We verwachten hierbij ontwikkelingen op gebied van circulair bouwen.

Vanaf 1 januari 2022 gelden de nieuwe Milieulijst 2022 en Energielijst 2022. De RVO publiceert de nieuwe lijsten meestal tussen Kerst en oud en nieuw. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om tegen die tijd een subsidie-update te ontvangen.

De MIA kent een budgetverhoging van € 114 miljoen in 2021 naar € 144 miljoen in 2022. Het budget van de EIA blijft in 2022 met € 149 gelijk aan 2021.

Waar gaat de 6,8 miljard voor klimaat naartoe?

In de week voor Prinsjesdag stond het overal al te lezen: Kabinet geeft € 6,8 miljard extra uit aan klimaat. Om klimaatdoelen te halen (en het Urgendavonnis uit te voeren), zijn namelijk extra maatregelen nodig. Het geld gaat naar:

 • subsidies om mensen te helpen bij verduurzaming;
 • duurzame energie en andere technologieën die de CO2-uitstoot verlagen (€ 3 miljard extra budget binnen de SDE++ in 2022);
 • € 600 miljoen extra voor nulemissievoertuigen, waaronder een subsidie voor (mkb-)bedrijven bij de aanschaf van elektrische bestelbussen;
 • € 203 miljoen euro voor een aantal maatregelen die op korte termijn de uitstoot van broeikasgassen reduceren;
 • de energie-infrastructuur van de toekomst;
 • maatregelen voor minder CO2in de industrie;
 • de uitvoering van bestaande afspraken uit het Klimaatakkoord.

Veel meer dan bovenstaande opsomming laten de ‘beleidsarme’ plannen van het demissionaire kabinet nog niet zien. De komende periode verwachten we een concretere uitwerking van (subsidie)kansen voor vastgoed.

SDE++: Miljarden voor duurzame energieproductie en CO2-reductie

Ondanks de € 3 miljard extra budget voor duurzame energieproductie en CO2-reductie, staat nog niet vast wat het totale budget van de SDE++ in 2022 wordt. De SDE++ is de bekendste subsidie voor zonnepanelen en andere systemen voor de opwekking van duurzame energie.

De openstelling van de SDE++ in 2021 start op 5 oktober. Het budget voor 2021 is € 5 miljard.

ISDE blijft tot en met 2025 voor warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing – kortweg ISDE – loopt in ieder geval tot en met 2025. Warmtepompen en zonneboilers bij bestaande gebouwen komen in aanmerking voor subsidie. Ook zonnepanelen aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting en waarbij het jaarlijkse energieverbruik minimaal 50.000 kWh is, komen hiervoor in aanmerking.

Voor particulieren is het vanaf 2022 ook mogelijk om € 1.000 tot € 2.100 subsidie te krijgen voor hybride warmtepompen.

Eventuele wijzigingen in voorwaarden of subsidiabele technieken worden pas eind 2021 begin 2022 bekend.

Jouw subsidiekansen

Wil je weten wat deze ontwikkelingen betekenen in concrete kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf vanaf 2022? Je kunt jouw subsidievragen op het gebied van vastgoed stellen via 038 – 853 13 85 (locatie Zwolle) of 053 – 434 85 12 (locatie Enschede) of via ‘Mijn subsidievraag’. Onze subsidiespecialisten zijn benieuwd naar de ambities van jouw onderneming en denken graag met je mee.

array(1) { [0]=> object(WP_Term)#16755 (17) { ["term_id"]=> int(7) ["name"]=> string(8) "Vastgoed" ["slug"]=> string(8) "vastgoed" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(7) ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(49) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "1" ["cat_ID"]=> int(7) ["category_count"]=> int(49) ["category_description"]=> string(0) "" ["cat_name"]=> string(8) "Vastgoed" ["category_nicename"]=> string(8) "vastgoed" ["category_parent"]=> int(0) } }

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan RuudMijn subsidievraag