Duurzaamheid blijft ook in 2018 een grote rol spelen bij het ondernemen en beleggen in vastgoed: Duurzaam vastgoed. Een positieve ontwikkeling die door de overheid gestimuleerd wordt. De diverse subsidies maken duurzaam vastgoed een interessante investering met financiële voordelen. Ben jij al op de hoogte van de mogelijkheden?

Financiële en fiscale voordelen

Vandaag de dag worden we bijna overstelpt door informatie over regelingen en duurzaamheidsontwikkelingen. Bij Subvention zijn we als subsidieadviesbureau dagelijks in gesprek met vastgoedbeleggers, ondernemers en woningcorporaties die zelf niet uit het doolhof van subsidies komen. We hebben daarom de belangrijkste regelingen voor jou op een rij gezet, inclusief de financiële of fiscale voordelen.

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie – SDE
Voor de SDE ontvang je een maximale subsidie van € 0,074 per opgewekte kWh. Dit geldt voor een looptijd van 15 jaar.

Investeringssubsidie Duurzame Energie – ISDE
De ISDE geldt onder andere voor warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels. Investeer je bijvoorbeeld in een lucht-waterwarmtepomp van 50 kW dan bedraagt de subsidie maximaal € 6.000,-.

Energie Investeringsaftrek – EIA
De EIA is een fiscale subsidie. Investeer je in een energiezuinige voorziening of installatie, dan bedraagt het fiscale voordeel 13,625% van de gemaakte kosten. Daarnaast zorgen energiezuinige investeringen natuurlijk ook voor een lagere energierekening.

Milieu Investeringsaftrek – MIA
Investeer je in nieuwbouw met het duurzaamheidskeurmerk BREEAM Excellent, dan kun je profiteren van de MIA. De subsidie bedraagt dan 3,375% van de gebouwkosten. Ga je nog een stap verder en bouw je volgens het keurmerk BREEAM Outstanding, dan bedraagt de subsidie zelfs 6,75% met een maximum van € 25.000.000,-.

Huursector moet snel zijn

Voor woningcorporaties en andere verhuurders zijn de STEP en RVV de belangrijkste subsidieregelingen. En gezien de laatste ontwikkelingen is het ook zeker de moeite waard om ze te benoemen. De budgetten zijn namelijk ontoereikend voor de rest van het jaar. Wie nog van de subsidies wil profiteren, moet dus eigenlijk vandaag nog actie ondernemen.

Regeling Vermindering Verhuurderheffing – RVV
Investeringen in huurwoningen door bouw of verbouw, sloop van woningen in krimpgebieden of transformatie van vastgoed naar woonfunctie komen in aanmerking voor fiscaal voordeel vanuit de RVV. Echter, de verwachting is dat het budget daarvan voor juli 2018 al is uitgeput. Neem voor de actuele stand van zaken contact op met één van onze subsidiespecialisten Woningcorporaties via 053 – 434 8512.

Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector – STEP
Verhuurt jouw organisatie sociale huurwoningen en zijn er plannen om die in de periode van 2018-2020 te verduurzamen? Bij het verbeteren van de energieprestatie kom je in aanmerking voor de STEP. Alle verduurzamingsprojecten waarvan de vernieuwde Energie-Index is afgemeld vóór het einde van 2020 komen in aanmerking. Het indienen van een aanvraag kan echter uiterlijk tot en met 31 december van dit jaar, mits er budget is. De verwachting is ook hier dat dit in juni is uitgeput. Inventariseer projecten daarom tijdig tot en met 2020 en dien jouw aanvraag op tijd in.

Groenfinanciering

Naast bovenstaande subsidies is er ook nog de mogelijkheid tot groenfinanciering. Dit is een samenwerking waarbij de overheid ‘groene’ spaarders en beleggers belastingvoordeel geeft, waardoor banken weer een extra laag rentetarief kunnen bieden bij leningen aan ‘groene’ investeerders. Als investeerder heb je hier echter wel een groenverklaring voor nodig.

Meer informatie?

Graag gaan we met je in gesprek over jouw verduurzamingsplannen! We denken met jou mee over de maximale financiële kansen en om geen subsidies mis te lopen, stellen we een agenda op met alle deadlines. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen via het online contactformulier of telefonisch via 053 – 434 8512 (Enschede) of 038 – 853 1385 (Zwolle).

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan BobMijn subsidievraag