De minister van Financiën Wopke Hoekstra bood op dinsdag 18 september het koffertje met de plannen van het kabinet voor het komende jaar aan de Tweede Kamer aan. In de troonrede sprak de koning over investeren in een aantrekkelijk vestigingsklimaat. In het Regeerakkoord komt geld vrij voor innovatie, duurzaamheid en een circulaire economie. Voor de industrie verwachten we een toename van milieu- en energiesubsidies. Lees hier wat de Miljoenennota en de Rijksbegroting betekenen voor de industrie en jouw onderneming in 2019.

 

Kabinet blijft investeren in een aantrekkelijk vestigingsklimaat

In de troonrede sprak de koning over het goede vestigingsklimaat in Nederland en dat dat zo moet blijven. Voor de industrie betekent dit dat het kabinet ook daarom de komende jaren blijft investeren in innovatie, wetenschap en een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Een duidelijke boodschap van de koning is, dat we ondanks de huidige gunstige economische situatie ervoor moeten waken, dat we de volgende generaties niet opzadelen met een onhoudbare staatsschuld maar ook niet met een enorme milieuschuld.

Geld voor innovatie, duurzaamheid en een circulaire economie

Bij de uitwerking van het akkoord zet het kabinet daarom de komende jaren in op het realiseren van een omslag naar schonere energiebronnen en productiemethoden die haalbaar en betaalbaar moeten zijn.

Voor de industrie verwachten we een toename van milieu- en energiesubsidies. Deze subsidies richten zich op bedrijven die willen investeren in milieuvriendelijke en energiezuinige bedrijfsmiddelen. Daarnaast liggen er kansen voor bedrijven die willen innoveren en producten ontwikkelen, die een bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Energie-investeringsaftrek naar beneden, meer budget Milieu-investeringsaftrek

Het percentage Energie-investeringsaftrek (EIA) gaat in 2019 omlaag. Over de winst van 2019 is het aftrekpercentage 45% van de investeringskosten. In 2018 is dit nog 54,5%. Het budget van € 147 miljoen blijft wel hetzelfde als in 2018. Het vrijvallende budget blijft binnen de EIA beschikbaar en komt ten goede aan verbreding van de EIA in verband met het Klimaatakkoord. Het is daarom interessant nog dit jaar te investeren om gebruik te maken van het hogere aftrekpercentage.

De percentages binnen de Milieu-investeringsaftrek (MIA) blijven ongewijzigd. Afhankelijk van de categorie komt een investering in aanmerking voor 13,5%, 27% of 36% investeringsaftrek. Het budget gaat wel omhoog naar € 107 miljoen. Voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is € 32 miljoen beschikbaar. Hiermee kan ook in 2019 tot 75% van milieu-investeringen worden afgeschreven.

Positieve evaluatie leidt tot voortzetting fiscale regelingen
De evaluatie van de Energie- en Milieu-investeringsaftrek was positief, wat resulteert in een zogenaamde horizonbepaling voor de komende vijf jaar. Dit betekent dat de Energie- en Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen in ieder geval tot en met 2023 worden voortgezet.

Subsidiekansen 2019

Wil je weten wat deze ontwikkelingen betekenen in concrete kansen en mogelijkheden voor jouw onderneming in 2019? Stel dan jouw subsidievragen op het gebied van industrie via ‘Mijn subsidievraag’ of neem contact op via 038 – 853 13 85 (Zwolle) of 053 – 434 85 12 (Enschede). Onze subsidiespecialisten zijn benieuwd naar de ambities van jouw onderneming en denken graag met je mee.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan KathleenMijn subsidievraag