Bedrijven die nieuwe werkgelegenheid creëren in Friesland door het opzetten van een nieuwe vestiging of circulaire projecten kunnen op subsidie rekenen. De subsidie bedraagt € 10.000 per nieuwe FTE of 25% van de investering. Beoordeling gaat op volgorde van indienen.

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

Het doel van de regeling is meer werkgelegenheid en het bevorderen van de regionale circulaire economie. Je kunt subsidie aanvragen voor:

 • Het oprichten van een nieuwe onderneming met een vestiging in Friesland door de onderneming van de aanvrager, waarbij minimaal 5 nieuwe FTE worden aangenomen.
 • Het oprichten van een nieuwe onderneming door een onderneming die gevestigd is buiten Friesland, waarbij minimaal 5 nieuwe FTE worden aangenomen.
 • De verplaatsing van een bestaande onderneming gevestigd buiten Friesland, naar Friesland toe, waarbij minimaal 5 nieuwe FTE worden aangenomen.
 • Een diversificatie binnen een bestaande vestiging van de onderneming van de aanvrager in Friesland, die bijdraagt aan de transitie naar een circulaire economie in Friesland. Denk daarbij aan:
  • een meer gesloten grondstoffenketen;
  • het aanbieden van een product of nieuw productieproces dat circulair wordt geproduceerd;
  • het aanbieden van een product of nieuw productieproces met meer inzet van hernieuwbare energie.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Voor de oprichting in of verplaatsing naar Friesland bedraagt de subsidie € 10.000 per nieuwe FTE, met een minimum van € 50.000 en maximum van € 100.000.

Voor diversificatie voor een circulaire economie wordt subsidie verstrekt op basis van 25% van de projectkosten, waarbij de subsidie ook tussen de € 50.000 en € 100.000 is. Let er hierbij op dat het minimale investeringsbedrag € 200.000 is.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

De belangrijkste voorwaarden van de regeling ‘Vestiging en circulair ondernemerschap Fryslân 2021-2022’ zijn:

 • De aanvrager is een mkb- of grote onderneming met een rechtsvorm van een B.V. of N.V.
 • Aanvragen worden beoordeeld en toegekend op volgorde van ontvangst van complete aanvragen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt dus.
 • De regeling is open tot en met 31 december 2022 of tot het moment dat het subsidieplafond (€ 1,4 miljoen) bereikt wordt.

Subsidie aanvragen?

Ben je benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Joost van der Wurf via 06 – 20 18 61 79 of maak gebruik van ons contactformulier.

We zijn benieuwd naar jouw ambities en denken graag met je mee.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan JoostMijn subsidievraag