Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Blockchain is het nieuwe internet

Maar wat is blockchain nou precies? Wanneer is blockchaintechnologie toepasbaar? Waarom zou ik blockchaintechnieken gebruiken? Als je bezig gaat met een blockchainproject vind je hier de aandachtspunten op een rij. En wellicht kom je in aanmerking voor subsidie voor programmatuurontwikkeling.

Wat is blockchain?

Blockchain is een digitale techniek voor het veilig en transparant opslaan van data. Blockchain gaat veel verder dan alleen crypto, wat slechts een toepassing van de techniek is. In blockchain wordt de data beheerd door alle deelnemers van de keten (chain). Data kan alleen aangevuld en geüpdatet worden, niet verwijderd. Dit maakt het netwerk enorm veilig, want data mag alleen aangevuld worden indien meer dan 51% van het netwerk de wijziging goedkeurt. Hierdoor is het onmogelijk voor een individu of met een gehackte computer data te wijzigen.

De data is transparant en er kan worden vastgelegd wie de eigenaar van specifieke data is. Dit is ook het geval bij crypto, hier is de data het eigenaarschap van een digitaal object (munt/coin) en op de blockchain wordt vastgelegd hoeveel iedereen er in zijn portemonnee heeft. Bij crypto zijn alle digitale objecten hetzelfde.

IT-expert Kaj Kruize over de toepassingsmogelijkheden van blockchain.

Een uniek digitaal object

Ook kun je blockchain gebruiken om een uniek object te digitaliseren, dit digitale object is uniek en heet een ‘digital twin’. Op de blockchain kan hierbij vastgelegd worden wie de eigenaar van dit object en het bijbehorende fysieke product is. Hierdoor kan blockchain ook gebruikt worden om eigendom van voorwerpen en objecten vast te leggen.

Uniek aan de blockchain ten opzichte van reguliere methoden, is dat de data niet digitaal te kopiëren is. Zie het als versturen van post. Met huidige technieken stuur je een mail en hebben zowel de ontvanger als afzender de mail, maar welke is nu de echte? Blockchain is te vergelijken met klassieke post. Stuur je een handgeschreven brief, dan heeft de ontvanger de brief en de afzender niet meer, er is dus maar één versie van de waarheid.

Daarnaast kun je ook apps ontwikkelen en draaien op blockchain. Doordat de computerkracht van de keten gebruikt wordt, kun je zelfs apps draaien zonder afhankelijk te zijn van het huidige internet.

Belangrijke begrippen bij blockchainprojecten

Blockchain is een specifiek onderwerp binnen de IT. Hierbij komen een aantal begrippen en afkortingen kijken die je moet kennen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Smart contract

Een smart contract is een stuk programmatuur of script waarin alle voorwaarden van digitale elementen zoals digital twins en tokens worden vastgelegd. Hierin staan ook alle voorwaarden voor het verhandelen en voor het ‘uitvoeren’ van acties en transacties. Alle data die hierbij komt kijken, wordt vastgelegd op een blockchain.

Blockchain-smart-contract

Digital twin

Dit is een digitale kopie/label (tweeling) van een fysiek object. Een digital twin wordt opgesteld in een smart contract en bevat kenmerken en gegevens die onomstotelijk de één-op-één-link vastleggen tussen een item in de digitale en de ‘echte’ wereld. Een digital twin is verhandelbaar over de blockchain en de houder van de digital twin is eigenaar van het fysieke object. Door de transparantie van data op de blockchain is altijd inzichtelijk wie op dat moment de eigenaar van een object is.

Wallet

Een wallet is een digitale portemonnee waarin alle digitale eigendomsdocumenten worden vastgelegd, bijvoorbeeld tokens en NFT’s. Een wallet wordt beveiligd met een zogeheten private key, een sleutel die je nodig hebt om bij je eigendommen te kunnen. Eigenlijk kun je het zien als een portemonnee. Als je die kwijt bent, dan ben je alles kwijt.

Blockchain-wallet-bitcoin

51% attack

Eén van de grootste risico’s voor een blockchain is een 51% attack. Bij deze methode van hacken, proberen (vaak meerdere) hackers de controle te krijgen over meer dan 51% van alle aangesloten systemen op een blockchainnetwerk. Als dit lukt, kan de hacker alle data zelf aanpassen. Hoe groter het aantal deelnemers (nodes) in een netwerk, hoe moeilijker deze aanval is om uit te voeren.

Consensus algoritme

Consensus algoritme is de techniek waarmee nieuwe blokken met data aan een blockchain toegevoegd worden. Hiervoor bestaan in de basis twee technieken.

Proof Of Work (POW): Een algoritme berekent de nieuwe blokken.

Proof Of Stake (POS): Hierbij worden nieuwe blokken toegevoegd op basis van de staat van dienst en betrouwbaarheid van de aanbieder van de blokken (stakeholder).

Wat betekent blockchain voor mijn project?

Bij het toetsen of een project geschikt is voor blockchain, zijn een aantal dingen belangrijk:

  • Moet de data transparant zijn?
  • Moet de data inzichtelijk zijn voor iedereen?
  • Is er wantrouwen over de ‘echtheid’ van de data?
  • Moet een derde partij uitsloten worden voor voltrekken van data-uitwisseling?
  • Ga ik zelf de oplossing ontwikkelen of alleen de programmatuur bovenop een bestaand framework?

Wanneer je bovenstaande vragen allemaal met “ja” beantwoordt dan is blockchain een geschikte oplossing voor je project.

Combineren van regelingen en staatssteun

Bij Subvention hebben we veel ervaring bij IT-projecten, de benodigde praktijk- en programmeerervaring en expertise in het toepassen van verschillende subsidies. We gaan daarbij altijd voor het maximale resultaat, rekening houdend met Europese bepalingen (of beperkingen) op het gebied van staatssteun.

Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor blockchainprojecten?

Subsidies worden vaak gegeven om innovatie te stimuleren en blockchain is één van de technieken die hier een steeds belangrijkere rol in gaat spelen. Dit resulteert in toenemende subsidiekansen voor blockchain, voornamelijk via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Daarnaast hebben wij vanuit Subvention diverse connecties van subsidieverstrekkers (inter)nationaal, waarbij wij in geval van een nieuwe regeling ook direct de kansen voor blockchain-projecten in kaart kunnen brengen.

Subsidie voor R&D-kosten (WBSO)

  • Doel van de fiscale regeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling.
  • Subsidiabel zijn de R&D-kosten van programmatuur dat technisch nieuw is voor de ontwikkelaar.

 

Subsidies voor samenwerking (MIT)

  • Voor R&D uitgevoerd door een samenwerkingsverband van minimaal twee mkb’ers.
  • Het maximale subsidiebedrag kan oplopen tot € 350.000 per project.

 

Zelf aan de slag met blockchain?

Overweeg je zelf blockchainprogrammatuur of -oplossingen te ontwikkelen? Of wil je meer weten over de subsidiekansen en bijbehorende voorwaarden? Neem dan contact op met Kaj Kruize via 06 – 82 47 36 39 of maak gebruik van ons contactformulier. Hij heeft als subsidiespecialist al veel ervaring met blockchainprojecten en vertelt je graag over jouw mogelijkheden.

Deel deze pagina op:
Jouw subsidiemogelijkheden binnen 1 minuut in beeld? Doe de subsidiescan