Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

AI is de oplossing voor efficiëntere productie- en bedrijfsprocessen

Maar wat houdt artificial intelligence (AI) precies in? Wanneer is programmatuur precies AI? Als je bezig gaat met een innovatief programmeerproject waarbij AI een rol speelt, vind je hier de aandachtspunten op een rij. En misschien kom je in aanmerking voor subsidie voor een AI-project.

Wat is AI?

Artificial intelligence is een stuk (zelflerende) programmatuur die werkzaamheden vergemakkelijkt en efficienter autonoom kan uitvoeren. Tegenwoordig noemt men programmatuur die complexe taken uitvoert tot zelflerende algoritmes onder de overkoepelende term AI.

Met de subsidiebril op, hanteren wij de definitie van de Europese Commissie:

AI verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en – met een zekere mate van zelfstandigheid – actie ondernemen om specifieke doelen te bereiken.

Kort samengevat komt het er op neer dat AI een digitale, programmeertechnische oplossing is die werkzaamheden overneemt van mensen. Machine learning (afgekort: ML) is daar weer een onderdeel van. Machine learning maakt de programmatuur die de handelingen uitvoert steeds slimmer om de handelingen efficiënter uit te voeren.

Belangrijke begrippen bij AI

Bij AI zijn een aantal begrippen belangrijk voor het begrijpen van de techniek en de toepassingsmogelijkheden. We lichten de belangrijkste toe.

Continious learning

Binnen AI bestaan twee varianten van learnings. De ene is een statische learning die aan het begin geïmplementeerd wordt en blijf zoals die is. De tweede variant is continious learning. Bij deze tweede variant blijft de AI-programmatuur doorleren om activiteiten steeds efficiënter uit te voeren. Continious learning valt onder machine learning.

Continual-Learning

Machine learning (ML)

Machine learning draait om programma’s aanleren hoe ze taken moeten uitvoeren of hoe ze advies moeten geven. Dat gebeurt op basis van data in plaats van dat ze expliciet geprogrammeerd worden om bepaald gedrag te vertonen. Dat aanleren (continious learning­) kan op verschillende manieren waaronder ‘supervised learning’, ‘unsupervised learning’ en ‘reënforcement learning’. Machine learning is het specifieke deel van AI wat overheden stimuleren met subsidies.

ML-Machine-Learning

Autonomie

Binnen continious learning in AI is er verschil tussen AI die zelf beslissingen maakt (autonoom) of AI met een adviserende rol. Autonome AI maakt zelf beslissingen over wat goed of fout is waar geen menselijke interventie meer aan te pas komt. De programmatuur verbetert zichzelf dus continu zonder dat de programmeur daar nog invloed op heeft.

Autonomie-Artificial-intelligence

Wat betekent AI voor mijn project?

Vraag jezelf af welke rol AI kan spelen bij een ontwikkelproject:

  • Op welke wijze willen we met AI processen sneller of efficiënter laten verlopen?
  • Hoe kan ik zorgen dat mijn processen minder afhankelijk zijn van individuele medewerkers?
  • Kan AI een oplossing bieden voor procesoptimalisatie?
  • Welke soort AI-oplossing is geschikt voor mijn project?
  • Hoe kunnen we ons bedrijf toekomstbestendig maken met AI?
  • Hoe waarborgen wij de code van de AI-programmatuur zodat deze audit-proof is?
  • Welke kosten maak ik voor de ontwikkeling van mijn AI-oplossing en kan ik daar subsidie voor krijgen?

Combineren van regelingen en staatssteun

Bij Subvention hebben we veel ervaring met AI-projecten en het toepassen van verschillende regelingen. We gaan daarbij altijd voor het maximale resultaat, rekening houdend met Europese bepalingen (of beperkingen) op het gebied van staatssteun.

Welke subsidiemogelijkheden biedt AI?

Subsidies jagen innovatie aan en AI ligt momenteel op de voorgrond van innovatieve programmatuur. Dit resulteert in toenemende subsidiekansen voor AI, voornamelijk via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Daarnaast hebben wij vanuit Subvention connecties met subsidieverstrekkers (inter)nationaal, waarbij wij in geval van een nieuwe regeling ook direct de kansen voor AI-projecten in kaart kunnen brengen.

Subsidie voor R&D-kosten (WBSO)

  • Doel van de fiscale regeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling.
  • Subsidiabel zijn de R&D-kosten van programmatuur dat technisch nieuw is voor de ontwikkelaar.

Subsidies voor samenwerking (MIT)

  • Voor R&D uitgevoerd door een samenwerkingsverband van minimaal twee mkb’ers.
  • Het maximale subsidiebedrag kan oplopen tot € 350.000 per project.

Zelf aan de slag met AI?

Overweeg je zelf programmatuur met AI te ontwikkelen? Of wil je meer weten over de subsidiekansen voor jouw project? Neem dan contact op met Kaj Kruize via 06 – 82 47 36 39 of maak gebruik van ons contactformulier. Wij hebben als subsidiespecialisten al veel ervaring met AI-projecten en kunnen je alles over de aandachtspunten en kansen vertellen.

Deel deze pagina op:
Jouw subsidiemogelijkheden binnen 1 minuut in beeld? Doe de subsidiescan