De afgelopen jaren stonden bol van de ontwikkelingen rondom Virtual Reality en Augmented Reality. Vrij recent is daar een derde variant aan toegevoegd: Mixed Reality. Wat houdt deze nieuwe ‘reality’ in? En is dit inderdaad een ontwikkeling die weer verder gaat dan de bestaande varianten? Bij Subvention doken we dieper in dit onderwerp om de antwoorden boven water te krijgen.

Wat is een Mixed Reality?

Ondergedompeld worden in een afgesloten wereld, dat is waar Virtual Reality (VR) op neerkomt. Augmented Reality (AR) gaat nog een stap verder: aan de ‘echte wereld’ om het device heen worden nog extra elementen toegevoegd. De derde variant, Mixed Reality (MR), richt zich op de interacties tussen virtuele componenten. Op die manier kunt je met andere mensen deel uitmaken van een virtuele wereld en hier ook virtuele veranderingen in aanbrengen. Een uitgelezen kans voor de game-industrie, maar vergeet ook zeker niet de mogelijkheden voor technische bedrijven. Voorbeelden zijn reeds bestaande producten die ervoor zorgen dat medewerkers digitaal aan een motor kunnen sleutelen. Op die manier zijn dure praktijkcursussen niet meer nodig.

De hype voorbij

Na een enigszins onzekere start worden zowel VR als AR steeds meer gemeengoed in onze samenleving. Dit zie je op het gebied van gamesontwikkeling, maar ook steeds meer in de technische sectoren. Mixed Reality brengt deze ontwikkeling weer een stap verder en streeft in die zin de bestaande varianten voorbij. De haalbaarheid laat op dit moment echter nog wel te wensen over. Zo heb je een headset met lenzen en sensoren nodig om de omgeving in kaart te brengen en te ‘mixen’ in jouw virtuele beleving. De twee bedrijven Microsoft HoloLens en Magic Leap zijn echter al wel druk bezig met deze nieuwe ontwikkeling. Zo heeft Microsoft al enkele developer kits (DK’s) beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars en is Magic Leap zelfs de hoogst gewaardeerde startup ooit. De DK’s zetten de deur open naar eigen ontwikkelingen voor jouw bedrijf.

Toekomstmuziek

Voor MR is de weg naar de consumentenmarkt misschien nog lang, maar hij is al wel degelijk ingeslagen. Het experimentele karakter maakt Mixed Reality een ontwikkeling die voor bedrijven interessant kan zijn om te onderzoeken en op in te zetten via bijvoorbeeld de Unity-engine. De overheid steunt deze ontwikkelactiviteiten met financiële regelingen zoals de WBSO-ICT.

Meer weten?

Wil jij zelf de mogelijkheden van Mixed Reality onderzoeken of ga je starten met ontwikkelen? We denken graag met jou mee en adviseren je over de bijbehorende subsidiekansen. Neem vrijblijvend contact op via 038 – 853 1385 of laat jouw gegevens achter <contactformulier>, dan bellen we jou terug!

array(1) { [0]=> object(WP_Term)#16901 (17) { ["term_id"]=> int(6) ["name"]=> string(3) "ICT" ["slug"]=> string(3) "ict" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(6) ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(32) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "5" ["cat_ID"]=> int(6) ["category_count"]=> int(32) ["category_description"]=> string(0) "" ["cat_name"]=> string(3) "ICT" ["category_nicename"]=> string(3) "ict" ["category_parent"]=> int(0) } }

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan JasperMijn subsidievraag