Sinds de 18e eeuw volgt de ene industriële revolutie de andere steeds sneller op. Van de uitvinding van de stoommachine tot elektriciteit en van digitalisering naar automatisering. De verbinding van systemen en fabrieken zorgt voor ‘industrie 4.0’. De overheid ondersteunt deze revolutie van digitalisering naar verbonden systemen en biedt subsidiekansen voor ondernemers.

Wat er vooraf ging aan industrie 4.0: De revolutie van de stoommachine tot de computer

Rond 1750 vond de eerste industriële revolutie plaats. De ontdekking van de stoommachine zorgde er in die tijd voor dat er bijvoorbeeld geen paarden meer nodig waren voor de mijnen of de textielindustrie. De ambachtelijke werkplaatsen maakten plaats voor fabrieken. Eind 19e eeuw zorgden elektriciteit, turbines en staal voor een tweede industriële revolutie. Producten konden nog sneller, sterker en veiliger worden geproduceerd en dat had grote impact op de maatschappij.

De opkomst van de computer in de jaren 50 creëerde een digitale revolutie. De computer zorgde ervoor dat informatie bijna overal ter wereld was te raadplegen, met een nieuwe mate van schaalbaarheid tot gevolg.

De overheid als ondersteuner van de kenniseconomie en duurzaamheidsinitiatieven

Nu staan we voor een nieuwe kentering, of beter gezegd stroomversnelling; de stap van digitalisering naar verbonden systemen. Doordat machines, sensoren en software constant in contact staan met elkaar, worden processen efficiënter ingericht, voorspellingen gemaakt over onderhoud en neemt automatisering een vlucht. In de komende jaren zullen we dan ook een toename zien van dit type toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsgebouw dat op basis van machine-learning ‘weet’ wanneer de verwarming aan of uit moet staan, productielijnen die optimaal zijn ingericht op basis van data en het werken in totaal digitale omgeving.

De overheid wil zowel de kenniseconomie als duurzaamheidsinitiatieven ondersteunen. Vanuit dat perspectief denken we van Subvention graag mee over de subsidiekansen die er voor jou als ondernemer liggen op het moment dat je aan de slag gaat met industrie 4.0.

Wat zijn mijn subsidiekansen?

Heb jij een idee dat past binnen de smart-industrie? Of ga je gebruikmaken van industrie 4.0 om energie te besparen binnen jouw fabriek? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs Freerk Jan Hoekstra van ICT of Maarten Wassing van Industrie via 038 – 853 13 85, of maak gebruik van het contactformulier.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan Freerk JanMijn subsidievraag