De kracht van data en deep understanding

Het ophalen van data is toegankelijker dan ooit. Dit brengt echter wel een belangrijke uitdaging voor de toekomst met zich mee, want hoe maken we optimaal gebruik van deze ontwikkeling? In dit artikel leggen we uit hoe deep understanding hier een rol in speelt en welke subsidiekansen er voor jou liggen binnen dit thema.

Groei aan beschikbare data

Jaren geleden werd er bij onderzoek gewerkt met kleine sets aan zogeheten relationele data. Dat is niet meer te vergelijken met de gigantische hoeveelheid data die nu beschikbaar is. Die hoeveelheid maakt het bijvoorbeeld makkelijker om uitspraken te doen over grote groepen mensen. Maar hoe kunnen we al die data omzetten naar betrouwbare informatie?

Deep understanding

Deep understanding speelt hierin een belangrijke rol. Deep understanding is het betrouwbaar interpreteren van verzamelde gegevens die vervolgens vertaald worden naar bruikbare informatie. Als voorbeeld kun je denken aan de verzameling van gegevens over energieverbruik. Een energiedistributeur kan namelijk door middel van een digitale thermostaat gegevens ophalen en hier effectief over willen rapporteren aan een particulier. Daarvoor moeten losse blokken van variabelen over een bepaalde tijd gecombineerd worden, zoals weersomstandigheden in combinatie met het gebruik van de verwarming. Zo worden gegevens ‘vertaald’ naar informatie en kan echt inzicht verkregen worden in hoe particulieren in zelfs heel Nederland omgaan met energieverbruik. Kortom: deep understanding. Binnen dit soort analyses komen business intelligence en statistiek overigens ook steeds dichter bij elkaar te liggen, want een statistisch fundament is noodzakelijk voor een betrouwbare terugkoppeling.

R&D-subsidie

De komende jaren zullen er steeds meer van deze data-analyses gaan plaatsvinden. Deze trends zijn vaak alleen te herkennen over een langere periode en meestal ontgaan ze onszelf eigenlijk ook. Trends worden dus zichtbaar gemaakt door software. De groei van data-analyses betekent dus ook een groei van software. Er kunnen steeds gerichter producten en oplossingen worden aangeboden ten behoeve van deep understanding. Met het oog op R&D-ontwikkeling biedt dat interessante kansen, want wellicht kom je hiermee in aanmerking voor de WBSO- of MIT-regeling. Met de WBSO kunt je bij een investering van 1.000 R&D-uren bijvoorbeeld al een mindering van € 12.480,- op de loonheffing realiseren. Met de MIT-subsidie voor het onderzoeken van de haalbaarheid of het gezamenlijk ontwikkelen van jouw concept, kun je een geldelijke tegemoetkoming ontvangen.

Ondersteuning bij jouw innovatie

Wil je zelf aan de slag met data als verdienmodel? Onze subsidiespecialisten ICT bespreken graag samen met jou welke subsidiekansen er liggen. Neem vrijblijvend contact met ons op via 038 – 853 1385 of laat jouw gegevens achter, dan bellen wij jou terug.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan JasperMijn subsidievraag