Het 3e Plattelandsontwikkelingsprogramma POP3 wordt met twee jaar verlengd. Voor 2021 en 2022 geldt dit zogenaamde POP3+ totdat de nieuwe GLB-periode ingaat in 2023. Gekoppeld aan de POP3+ komt ook vanuit het Europese Herstelfonds budget beschikbaar voor de landbouw.

Totaal beschikbaar budget POP3+

In totaal is er voor het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) in 2021 en 2022 circa € 562 miljoen beschikbaar, waarvan € 342 miljoen afkomstig uit Brussel. De resterende € 220 miljoen is afkomstig van provincies, waterschappen en het Rijk.

Hoe ziet POP3+ er in 2021 eruit?

Het geld voor POP3+ komt beschikbaar via de gebruikelijke openstellingen per provincie en per thema.

Voor een overzicht van huidige relevante openstellingen, zie dit artikel. 

Hoe ziet een POP3-aanvraag eruit?

Beoordeling van de subsidieaanvragen voor POP3(+) gebeurt vrijwel altijd volgens een tendersystematiek. Bij een tender worden alle aanvragen beoordeeld en gerangschikt, waarbij alleen de best beoordeelde aanvragen subsidie krijgen. Rangschikking gaat op basis van het toekennen van punten volgens selectiecriteria zoals effectiviteit, haalbaarheid, urgentie en efficiëntie.

Bij een tender is het belangrijk een aanvraag goed voor te bereiden. De aanvraag moet inclusief bijlagen en een toelichting op de begroting vóór de sluitingsdatum binnen zijn.

Herstelfonds Landbouw voor coronacrisis

De Europese Commissie heeft een deel van het Europees Herstelfonds vrijgemaakt voor de landbouw. Vanuit dit herstelfonds zal Nederland voor de komende twee jaar  € 52,4 miljoen krijgen voor plattelandsontwikkeling en met name duurzaam economisch herstel. In 2021 komt er € 15,5 miljoen beschikbaar, in 2022 zal dit € 36,9 miljoen zijn.

Jouw subsidiemogelijkheden?

Wil je POP3-subsidie aanvragen of meer weten over de subsidiemogelijkheden voor jouw bedrijf? Wij hebben veel ervaring met POP3-aanvragen en helpen je daar graag bij.

Neem contact op met een van onze adviseurs Agrarisch Wilco Ruitenberg of Marco Laarman. Dat kan via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van ons contactformulier.

array(1) { [0]=> object(WP_Term)#16762 (17) { ["term_id"]=> int(8) ["name"]=> string(9) "Agrarisch" ["slug"]=> string(9) "agrarisch" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(8) ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(70) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "4" ["cat_ID"]=> int(8) ["category_count"]=> int(70) ["category_description"]=> string(0) "" ["cat_name"]=> string(9) "Agrarisch" ["category_nicename"]=> string(9) "agrarisch" ["category_parent"]=> int(0) } }

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan Marco Mijn subsidievraag