Op 11 juni is bekend geworden dat er een nieuwe subsidieregeling beschikbaar gesteld wordt voor de kalversector. Het gaat hierbij om welzijnsvriendelijke vloeren (een roostervloer voorzien van indrukbare toplaag) en ammoniak reducerende systemen. In het laatste geval gaat het om erkende systemen conform de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV), zoals luchtwassers.

Wanneer is de openstelling?

Deze subsidieregeling wordt opengesteld van 1 oktober 2018 tot en met 30 oktober 2018 en van 1 september 2019 tot en met 30 september 2019.

Hoeveel subsidie kun je ontvangen?

De subsidie bedraagt 40% van de aanschaf- en installatiekosten. Voor ammoniak reducerende systemen geldt een maximale bijdrage van € 100.000.

Hoeveel budget is er beschikbaar?

Voor de totale periode zoals hierboven genoemd is er voor welzijnsvloeren en voor ammoniak reducerende systemen elk € 7,5 miljoen beschikbaar.

Belangrijke voorwaarden

Indien je in aanmerking wilt komen voor deze subsidieregeling moet je rekening houden met een aantal belangrijke voorwaarden:

  • De aanschaf van welzijnsvriendelijke stalvloeren of ammoniak reducerende systemen vindt plaats na de datum van indiening van de aanvraag.
  • De betaling, levering en installatie van een welzijnsvriendelijke stalvloeren vinden plaats binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening.
  • De betaling, levering en installatie van de ammoniak reducerende systemen vinden plaats binnen drie jaar na de datum van subsidieverlening.
  • Voor de aanschaf- en installatiekosten worden geen andere subsidies ontvangen.

Rangschikking

Voor deze subsidieregeling wordt gewerkt met rangschikking voor aanvragen. Hieronder lichten we deze per onderdeel toe.

Welzijnsvloeren: De minister rangschikt een aanvraag voor subsidie, waarop niet afwijzend is beslist, hoger naarmate de vleeskalverenhouder meer stalplaatsen heeft, een hoger percentage van het aantal stalplaatsen een welzijnsvriendelijke stalvloer krijgt en als sprake is van renovatie van een bestaande stal in tegenstelling tot nieuwbouw.

Ammoniak reducerende systemen: De minister rangschikt een aanvraag voor subsidie, waarop niet afwijzend is beslist, hoger naarmate de vleeskalverenhouder meer stalplaatsen heeft, een hoger percentage van ammoniakreductie wordt bereikt en in een groter deel van het bedrijf deze ammoniakreductie wordt bereikt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over deze nieuwe subsidieregeling voor de kalversector? Neem vrijblijvend contact op met Wilco Ruitenberg van team Agrarisch via 038 – 853 1385.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan JasperMijn subsidievraag