Subvention, subsidie advies
Home > Home > Nieuws > Nieuwsarchief > Investeren in Polen

Investeren in Polen

13 dec 2011 | Gepost door: Frank

 

 

De voordelen om te investeren in Polen zijn sterk gegroeid. Zo bieden de lage bedrijfsvoeringskosten, hooggeschoold en gemotiveerd personeel, steeds betere infrastructuur, de centrale ligging in Europa en toegang tot de Poolse subsidiemogelijkheden ideale mogelijkheden.

 

Een van de mogelijkheden is de Speciale Economische Zones. Er zijn tegenwoordig 14 Speciale Economische Zones in Polen die het gebied van ruim 11.845 ha beslaan. Dit gebied kan nog uitgebreid worden tot een oppervlakte van maximaal 20.000 ha.

 

Een Speciale Economische Zone (SEZ) is een gebied in Polen waarbinnen bijzondere wetten gelden die gunstig zijn voor investeerders. Binnen de SEZ krijgt uw bedrijf vrijstelling op inkomstenbelasting en mogelijk ook op onroerendezaakbelasting. Daarnaast wordt de grond volledig voorbereid op Green-field projecten en is er de mogelijkheid om samen te werken met andere investeerders. De belastingvrijstelling die een vorm van overheidssteun is, bedraagt afhankelijk van de regio tussen de 30% en 50% (voor micro- en kleinbedrijven zelfs van 50% tot 70%) van de subsidiabele investeringskosten of  twee jaar van loonkosten.

 

 

Binnen de SEZ kunnen bijna alle economische activiteiten uitgevoerd worden.

Uitgesloten bedrijfstakken:

-          visserij en aquacultuur;

-          synthetische vezels;

-          mijnbouw;

-          scheepsbouw;

-          staalindustrie;

-          productie en omzet van producten die zuivel of melk imiteren of vervangen;

-          primaire productie van landbouwproducten.

 

Verder kan de vergunning ook niet worden verkregen op: de productie van explosieven, tabak, alcoholische dranken, casino's, bouw, handel en diensten van financiële intermediairs.

 

Om in aanmerking te komen voor overheidssteun moet u “alleen” de vergunning krijgen. De vergunning wordt uitgereikt na een aanbesteding of na onderhandelingen, gevoerd op basis van een openbare uitnodiging van het bestuur van de SEZ.

 

Subvention draagt zorg voor zo gunstig mogelijke onderhandelingen voor uw bedrijf. Wilt u meer weten neemt u dan contact op met een van onze subsidiespecialisten via 053 - 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.